marți, 13 ianuarie 2015

cutitul bucatarului - chef's knife : haruyuki srs 15


cutitul bucatarului sau chef's knife e numele pe care l-a capatat cutitul folosit initial in bucatarie pentru a taia bucati mari de carne de vita. extrapoland, avem trei mari directii de design: 

modelul german , care e un pic mai burtos


modelul francez, care are un profil mai drept 


modelul japonez, care e mai aproapiat de modelul francez


modelului japonez i se spune gyuto care inseamna chiar cutit pentru vita. lungimea lui variaza intre 18 si 30 de centimetri insa modelel standard are intre 20-24 cm. lungimea ideala pentru mine e de 24 cm desi pentru unele sarcini am nevoie si de cel de 27 de cm. 

dupa cativa ani in care am folosit cutitele germane, am inceput sa folosesc cu precadere cutitele japoneze. mai usoare, mai subtiri, mai taioase, cutitele japoneze m-au convins definitv. 


ultimul cutit achizitionat de mine este Haruyuki SRS 15 de 240 mm si probabil este cel mai bun cutit de pana acum. vine intr-o frumoasa cutie traditionala, invelit intr-o pagina de ziar japonez. 


este extrem de bine ascutit si foarte subtire. indicativul SRS-15 face referire la procedeul de sinterizare din metalurgia pulberilor. pe scurt in loc sa topeasca mai multe metale ca sa obtina un aliajul, le fac pulberi fine apoi le preseaza cu o presiune uriasa obtinand un aliaj cu calitati diferite decat cel obtinut prin topire. deobicei se cauta obtinerea unei duritati mai mari. 

in cazul de fata duritatea este 64-65 HRC. principalul avantaj fata de celelate japoneze din panoplie: nu rugineste. mare lucru, va spun!

un scurt review al cutitului il puteti vedea aici: 





4 comentarii:

  1. De unde cumparam asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pun cateva linkuri aici:
      https://cuttingedgeknives.co.uk/brands/haruyuki/srs15/gyuto-9-240mm
      http://www.chefknivestogo.com/hasrgy24.html
      http://shop.knifewear.com/haruyuki-srs15-gyuto-240mm/dp/1526
      http://www.epicedge.com/shopexd.asp?id=85649
      http://www.japanesechef.com.au/akifusa-powder.html

      Ștergere
  2. 159 lire sterline omg!!!

    RăspundețiȘtergere