joi, 12 decembrie 2013

tartar de ton cu yuzu lemons



yuzu e noul superfruct. e mai rar ca trufele de alba, e mai greu de gasit decat caviarul iranian si mai scump decat o tona de mere. are o aroma delicata de  lamaie-lime-mandarina, si a innebunit bucatarii cu pretentii . multi inca n-au avut onoarea sa lucreze cu el. insa eu sunt un norocos, pentru ca am primit in dar de la foodie family, nu una ci doua lamai yuzu!


yuzu are zeama mai putina decat o lamaie normala insa coaja are un miros puternic de citrice, motiv pentru care e atat de apreciata. bucatarii o folosesc cu precadere in deserturi.

primul lucru la care m-am gandit sa-l fac este, bine'nteles, un tartar de ton. cred ca lamaia asta a fost inventata sa marinezi pestele. pe langa aciditatea necesara, aroma asta noua de citron ii da o finete suplimentara care pur si simplu il innobileaza pe domnul ton.
haleste tartarul cu paine prajita atinsa cu putin unt. la sfarsit clateste cu un prosecco bine racit. pofta buna.

Ingrediente:

pentru 2 persoane. timp de preparare 10 min.
- 300g ton proaspat
- o tija de telina
- sucul de la un yuzu
- coaja de la o jumatate de yuzu
- 2 lingurite de seminte de susan
- o ceapa verde
- un praf de sare (de himalaya)

tartar de ton cu yuzu lemons

- taie tonul cubulete mari
- taie telina bucatele mai mici decat un zar
- taie partea alba de la ceapa verde cat de marunt si subtire esti in stare.
- stoarce un yuzu nu inainte de a-i razui coaja.
- amesteca intr-un castron toate ingredientele de mai sus si da-l cinci minute la frigider.



4 comentarii:

  1. This my friend it's prety cool... si yuzu si tartarul
    Acum nu trebuie decat sa astept ca yuzul meu sa faca fructe si fac si eu una din asta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merci.
      ehe, cand o sa faca yuzu o sa fii foarte fericit!

      Ștergere
  2. Pledoaria pentru lamaia yuzu este minunata. Ati propus un prosecco ca bautura, linga tartarul preparat. Ce parere aveti, exista producatori care abuzeaza de substantivul prosecco, aplicandu-l pe vinuri spumoase, fara ca strugurii din care este preparata bautura sa fie cei ai "retetei" originale? Este necesar sa fim selectivi cand ne alegem un vin de tip prosecco, si ca citim eticheta cu atentie? Eu, ca activist Slow Food, cred ca da. Numai astfel premiem o retetea originala, un brand. Si un DOP (Denumire de Origine Protejata)...

    RăspundețiȘtergere
  3. La sfarsit de an....Eu va propun niste preziceri gastronomice pentru 2014, legate de bucataria locala, de la Chef David Contant, prezent la Noaptea Predictiilor organizata de DC Communication. Aici http://cazacioc.blogspot.ro/2013/12/contant.html

    RăspundețiȘtergere