vineri, 14 octombrie 2011

pulpo á la galega



adicatelea caracatita cu cartofi, ulei de masline si pimenton (boia afumata). e un fel tipic bucatariei galitiene (a galega). eu am mancat prima oara minunatia tocmai in mijlocul spaniei, la madrid intr-o polperia

polperías sunt un fel de carciumi traditionale unde felul principal e caracatita. rareori pe langa carcatita mai gasesti hamsii sau ceva fructe de mare. aspectul acestor carciuni e pe genul hanurilor de altadata: mese si scaune grele din lemn cioplit, pocale de ceramica in loc de pahare  iar mancarea vine servita pe funduri de lemn. 


si-i atat de buna caracatita asta fiarta molcom ca ti se topeste-n gura cand o mananci. am fost instruiti de carciumar sa luam alaturi un vin alb sec, pentru nu se face sa bei apa la polperia. asta da regula :))

zilele trecute cand am dat nas in nas cu o caracatia la metro mi-am adus aminte de polperia de la madrid si-am zis ca neaparat tre' sa reproduc minunatia. nu va speriati ca-i simplu ca buna ziua de facut. 

tot ce-ti trebuie e o carcatita si un vin alb sec. restul poti sa-l afli mai jos. pofta buna. 

ingredinete:
pentru 2 persoane. timp de prearare: 1 ora
- o caracatita medie(cam 1kg)
- 3 cartofi mari
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- 1 frunza de dafin
- ulei de masline extravirgin, sare, pimenton(un fel de boia afumata) sau boia 

pulpo á la galega
- pune o oala cu apa la fiert
- daca iei caracatita proaspta, asa cum am luat-o eu, trebuie sa o cureti. cele de la metro au sacul curatat pe intrior insa ochii si "ciocul" nu. partea cu ochii o indepartezi usor cu o taietura in forma de v iar "ciocul", adica orificiul dintre tentacule trebuie decupat circular cu un cutit mic de legume.


 - daca sacul nu e curatat, trebuie sa-l intorci pe dos si sa golesti tot continutul pana ajungi la peretele "sacului" care trebuie sa ramana alb si curat.
- daca caracatita e proaspata trebuie sa o fragezesti. pescarii o bat de o piatra, tu trebuie sa o bati(milos :)) ) cu un ciocan de snitele. daca in prealabil a fost congelata nu mai e nevoie sa o fragezesti. congelarea-decongelarea face acelasi lucru cu ajutorul diferentelor de temperatura. 
- apoi, tinand caracatita de cap, o scufunzi de cateva ori in apa oparita, ca sa se increteasca frumos tentaculele.


- pune caracatita la fiert molcom impreuna cu o frunza de dafin, ceapa taiata in doua, cateii de usturoi, sare si boia afumata.
- separat pune cartofii taiati in patru, cu tot cu coaja intr-o alta oala la fiert. 
- teoria spune ca se fierbe cam o ora pe kilogramul de caracatita insa eu va spun ca e mai bine sa o incercati din cand in cand cu furculita pentru ca e foarte posibil sa se faca mai repede. dupa ce e gata, se zice ca e bine sa o lasi sa se raceasca in zeama in care a fiert. dupa ce s-a racit putin arata asa:



- acum treaba-i simpla. pe un platou intins, taie caracatita cu o foarfeca de bucatarie in bucati potrivite, o inconjori cu bucati de cartofi fierti si o asezonezi cu sare, boia afumata si ulei de masline extravirgin.

4 comentarii:

  1. Wow!!! That is one of my favourite plates. Have u ever been in spain? You can find such a great food in the north, asturias and galicia are my favourites.

    I posted about my asturias trip last summer (sorry, is in spanish but u can use the google tralation bar: http://dadaistagastronomico.blogspot.com/2011/08/en-el-norte-se-hace-mejor-i-asturias.html)

    Btw, could you guys recommend me any restaurants in Bucarest to find out about the romanian cuissine???

    RăspundețiȘtergere
  2. last summer(4-th visit) I’ve done a long trip from portugal to spain, following this route: bucharest - lisbon - sintra, cascais, estoril- porto - braga - vigo - valladolid - bilbao - madrid- bucharest :)))
    regarding restaurants I’ll tell you the long story short: after a long period of communism (almost 45 years) with bad-bad restaurants (99.99% with romanian cuisine) most of the investors who opened a restaurant choosed anything but romanian cuisine in order to differentiate from the past.
    That’s why nowadays most of the restaurants don’t have a romanian cuisine all the way. Most of them have an international menu with some romanian dishes. But don’t panic there's still hope :))
    There are a few restaurants where you can find typical and good romanian cuisine (but nothing outstanding):
    - casa bana - http://www.restograf.ro/restaurant-casa-bana-bucuresti/ - if you can ignore the looks )) I think this one has the most authentic and tasty food
    - caru cu bere - http://www.carucubere.ro/ - is on the other side: looking great but with nothing special regarding food. The mean ones can call it a tourist trap. Live music and traditional dance at dinner.
    - bucurestiul insular - http://www.bucurestiulinsular.ro/ - you can find here good food and good atmosphere, from time to time even live music
    - lotca - http://www.lotca.ro/ - romanian fish restaurant.
    Maybe there are more out there but right now I don’t remember anything else :)

    RăspundețiȘtergere