joi, 8 septembrie 2011

lacerta winery


e o podgorie noua in arealul dealu mare, in apropierea mizilului, pe drumul ce duce spre fintesti. e adevarat ca trebuie sa mergi cam 6.5 km pe drum de piatra, insa drumul e lejer. mi s-a povestit ca proiectul a pornit prin achizitionarea conacului dorobantu(stanga) proiectat de ion mincu. 

dupa cumpararea conacului, proprietarii au inceput sa infiinteze plantatii noi de vita de vie. astazi au ajuns la aproape 100 de hectare. daca initial prima productie a fost vinificata la davino, in conditii pe care nu le puteau controla, investitorii au decis ca e timpul sa construiasca propria crama. si au facut totul ca la carte cu ajutorul arhitectilor tirolezi miklautz si gaertner


rezultatul este un fel de boutique winery, foarte cochet, cu toate utilajele necesare unei functionari corecte la scara mica, semi-automata. sortarea strugurilor se face manual, iar dupa zdrobire sunt dirijati gravitational in tancuri de fermentare de inox. capacitatea de vinificare este mai mare decat recolta anuala astfel incat isi permit sa lase vinul rosu in contact cu pielita cca trei saptamani. crama este dotata si cu baricuri de stejar, unele vinuri fiind baricate 15 luni. 


pe tot parcursul vizitei ghidul s-a comportat impecabil si a avut raspunsuri pentru toate intrebarile tehnice(nu a stiut ca am pasiuni de blogger). mi-a placut in mod special aceasta metoda de paletizare intermediara, care asigura contact permanent cu dopul si protejaeaza eticheta impotriva zgarieturilor.


detaliile arhitectonice sunt bine gandite si impresioeaza placut. in poza de mai jos se poate vedea podeaua de sticla care dezvaluie o panorama frumoasa asupra cramei cu temperatura controlata. 


ideea de nume si logo provine de la numele latinesc al soparlei, lacerta, soparle pe care chiar si eu le-am vazut misunand prin via frumos organizata. 
pentru degustare am ales trei vinuri: cabernet sauvignon '09, cupaj de cabernet sauvignon cu shiraz '09 si chardonnay '10. pentru acasa am luat cabernetul impreuna cu un sauvignon blanc '10. cunoscuta cu precadere ca zona de vin rosu, podgoria respecta terroir-ul si e axata pe vinurile rosii, cele albe fiind cu titlul de "experiment".


chardonnay '10 e un vin cu alcoolul la 13.8% dar destul de bine integrat. culoare e buna, specifica, nasul e frumos de citrice si salcam. e onctuos, dar fara sa  impresioneaze. aciditatea e buna, insa, pe final zgarie putin pe gat. la 39 de lei la crama, mi se pare un vin bun, tinand cont ca sunt la primele recolte, insa la raft concureaza cu vinuri cel putin la fel de bune si mai ieftine.

cupajul de cabernet cu shiraz '09 promite mure cand il mirosi insa in gura iti ofera arome de cafea si poate usoare note de piele tabacita. si aici alcolul este peste 14% insa este bine integrat. tanini sunt moi, ceea ce-l face foarte usor de baut (surprinzator pentru un vin rosu). totusi, e usor, parca fara corp si l-as fi dorit mai barbatesc. la 59 de lei pret de raft are competitori seriosi cu pret mai mic. 

toate vinurile degustate sunt vinuri foarte bune (de 85 de puncte daca va ghidati dupa punctaje), insa asteptarile mele au fost exagerat de mari, alimentate de una dintre cele mai frumoase crame pe care le-am vizitat. vinurile rosii sunt de urmarit in anii ce urmeaza. dintre vinurile degustate, cabernet sauvignon '09 mi s-a parut cel mai bun dar despre el va voi povesti cat de curand.

la numai 100 de km de bucuresti, lacerta e o alternativa frumoasa pentru o excursie de o zi in weekend. atentie insa, nu servesc masa decat pentru grupuri organizate(catering).


6 comentarii:

  1. Bun de tot Lacerta. Mie mi-a placut cel mai mult Sauvignion Blanc. Deh, daca ma omor dupa vinuri albe seci...

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb SB-ul, dar parca Muscatul e best-of-ul anului 2010 pe albe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Muscatul, rheinrieslingul, pinot gris-ul si cuvee-urile de alb si rosu nu le-am incercat. Ai idee unde se gasesc in Bucuresti in afara de horeca?

    RăspundețiȘtergere
  4. In afara de statiile OMV unde oricum nu exista toate, am primit mai demult un raspuns cum ca ar mai fi la Comtesse du Barry, langa Ateneu. Dar preturile sunt serios peste cele de crama.

    RăspundețiȘtergere
  5. o sa ma uit pe la omv, sau o sa trimit niste prieteni sa viziteze crama :))

    RăspundețiȘtergere