joi, 15 noiembrie 2012

sottocoperto

inspiration food marathon  - by electrolux - episodul 2/Italian pasta


combinatia asta de paste cu fructe de mare e prima chestie care imi vine in cap cand ma gandesc la paste  si la italia. am mancat-o prima oara la milano, cu ocazia unei aniversari - nici nu mai stiu ce aniversam atunci - cand chelnerul ne-a sfatuit sa abandonam comanda noastra si sa luam "sottocoperto al astice" care semana foarte bine cu ce-am gatit eu dar care in loc de creveti avea un homar urias. 


acum diferenta majora intre italia si romania este bineniteles aprovizioanrea. metro baneasa nu mai avea decat cativa creveti proaspeti si niste scoici congelate (prefierte in apa de mare), asa ca a trebuit sa ma descurc cu ce am gasit. meseni s-au  jurat insa, cu mana pe inima, ca-s cele mai bune paste pe care le-au mancat. 

neaparat sa aveti la masa un vin alb sec, preferabil un pinot grigio, bine racit. pofta buna. 
daca va place ce-a iesit, lasati o vorba buna la comentarii si un like pe facebook la www.facebook.com/wineandknives

ingrediente:
pentru 6 persoane. timp de preparare: 40 de minute
- 400g tagliatelle cu ou  - eu am folosit barilla
- 1kg de creveti black tiger - preferabil proaspeti(ii recunosti usor dupa culoarea lor gri)
- 1kg scoici - preferabil proaspete (cele din imagine sunt prefierte in apa de mare)
- o capatana de usturoi
- 2 legaturi de patrunjel
- ulei de masline, sare, vina alb sec, oregano
- 200g faina
- 70g apa
- 15g drojdie

sottocoperto:- fa un aluat de pizza cu faina, sare, apa calduta si drojdie. lasa-l sa creasca.
- fierbe pastele mai putin cu 2-3 minute decat instructiunile de pe ambalaj, scurgle de apa dar pastreaza  o cana din zeama lor
- trage creveti la tigaie cu putin ulei de masline, usturoiul tocat,  patrunjelul si niscaiva vin alb sec.
- pentru ca am folosit scoici prefierte, le-am adaugat in tigaie de-abia pe final. daca as fi avut scoici proaspete le-as fi pus in tigaie inca de la inceput.

- cand creveti au inceput a se inrosi toarna toata tigaia peste pastele scurse de apa. adauga acum si cana de apa in care au fiert pastele.

- intinde aluatul cu un facalet pe care in prealabil l-ai uns cu ulei
- fa din aluat un fel de capac, unge-l cu ulei de masline si presara niste oregano

- da la cuptorul incins la 200 de grade cam 20 de minute sau pana cand blatul de pizza arata facut.


- fructele de mare se vor aburi sub capacul din pizza si pastele vor prinde gust bun de mare.
- taie capacul cu un cutit si seveste cate o bucata fiecarui mesean.


16 comentarii:

  1. You had me at fructe de mare. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. un bucatar adevarat trebuie sa se descurce cu ce are, asa ca brabo tie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelent! Ceva deosebit. Sa moara poporul de pofte!

    RăspundețiȘtergere
  4. chiar moade de pohtă, ochiu salivează papilele auuu

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum arata!!!! YUMMY!!! Se poate sti de unde ati cumparat fructele de mare? Par mai fresh decat cele din supermarketuri... Exista vreo pescarie in Bucuresti cu fructe de mare 'proaspete' (cat se poate spune...)....?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca Obor - hala de peste e cel mai bun loc pentru a cumpara fructe de mare. varietate mare, aprovizionare mai buna decat Metro. pe locul doi , probabil Metro Baneasa. daca nu ma insel la Metro, marti si joi aduc marfa proaspata. la Obor aprovizionarea se face zilnic sau la doua zile.

      Ștergere
    2. multumesc mult pt raspuns :)

      Ștergere
  6. O intrebare, crevetii fiind facuti acolo in oala, intestinul nu ramane in ei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca nu il scoti, ramane :)
      crevetii fie vin cu intestinul scos de la magazin (sunt taiati pe spate si curatati dar lasati in carapacea lor) fie pot fi curatati acasa prin aceeasi metoda.
      intre noi fie vorba prin italia n-am vazut pe cineva sa-i curete ;)

      Ștergere
  7. Intre noi fie vorba, nici in Spania nu am vazut pe cineva sa ii curate :)) Insa, permiteti-mi sa ma indoiesc de faptul ca, crevetii proaspeti de la Metro sunt curatati. Insa imi convine de minune ca ii pot curata si lasa, totusi, in carapacea lor. Vreau sa gatesc aceasta reteta pentru niste prieteni care nu au mai incercat fructele de mare pana acum, asa ca as vrea sa aiba parte de o experienta cat mai placuta.
    Multumesc mult pentru raspunsul prompt.
    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deobicei crevetii congelati au vena scoasa si sunt in carapace. cei cruzi nu. insa nu e prea greu sa ii operezi. de exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=xCyJ7eF4u4s

      Ștergere